Naroči knjigo “POSEBNA PUNCA”

Za naročilo knjige POSEBNA PUNCA

me kontaktirajte na jerneja.renko@gmail.com

ali kliknite TUKAJ

 

Posebna punca je zgodba o posebnih puncah, ki se dotakne vseh. Ni priročnik za srečo, ni navodilo za polno življenje, ni drama, ni patetična izpoved mame s težkimi preizkušnjami, je le oris življenjskega potovanja z zdravimi in manj zdravimi odločitvami, ki sili v refleksijo lastne poti.

Prvoosebna pripovedovalka z na čase humornim, ves čas iskrivim, preprostim, a globokim pisanjem strne svojo življenjsko zgodbo polno vzponov in padcev, ki jih mataforično orisujejo obcestni prepadi, lepi razgledi med vožnjo v daljavo, ovinki, strmi vzponi, prehitro spuščanje … Pripovedovalkina prva posebna punca je njena mama. Njen vzgojni stil in pristop do življenja sta dala temelje borki, avtorici pripovedi. Mama pa je le temelj oziroma začetek, njena razmišljanja in besede, ki jih namenja hčerki, so v zanimivo orisanem nasprotju z nenavadnimi časi socializma. Pripovedovalka je doživela smrt deklice, ki je rasla v njenem trebuhu skoraj polnih devet mesecev, rojstvo deklice s posebnimi potrebami, katere mnoge diagnoze v zgodbi izpadejo kot močno jezikovno sredstvo, pa rojstvo radovedne in izjemno glasbeno nadarjene deklice, ki pa je bolj kot zaradi glasbenega talenta posebna v sprejemanju svoje sestrice. Pripovedovalka doživi tudi mnogo lastnih zdravstvenih preizkušenj, zraven pa je vseeno polna ljubezni in življenjske energije, tudi deležna je več ljubezni, kot je je najbrž običajno deležen človek.

Zato je posebna punca tudi avtorica. V filmu Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč karizmatični voditelj anonimnih alkoholikov svojemu varovancu, znanemu ameriškemu striparju Johnu Callahanu, namigne, da sebe najbolje spoznamo, ko pozabimo nase. Na tak način je do sebe prišla Jerneja Renko, s popolno predanostjo svoji družini, z nadčloveškimi napori, vloženimi v posebno punco, ki bo zaradi tega lahko v nasprotju z mnenji mnogih strokovnjakov nekoč samostojna, že sedaj pa je vesela, komunikativna in polna ljubezni.

Saša Bogataj Suljanović, univ. dipl. psih.