Odgovorno starševstvo: Ali rutina ubija ustvarjalnost? (avtor: Jerneja in Klemen Renko)

Vsak dan kuhate? Greste vsak dan v službo po isti poti in vsako leto na dopust v isti kraj? Imate istega frizerja že več let? Vsak večer gledate televizijo?

Če ste odgovorili pritrdilno, ste človek rutine. Lahko bi rekli, da ste preprosto otopeli in je vaše življenje pravzaprav dolgočasno. Vaši možgani odmirajo.?

To je pač ena od možnih interpretacij. Drži, da ste ujeti v dnevno rutino. Vendar to sploh ni narobe.‼️ Zato ste organizirani, disciplinirani in ste ciljno naravnani.

Ko se s straši pogovarjamo o smiselnosti vpeljave dnevne rutine za otroka, večkrat vprašajo: »Ali ne pomeni to ubijanje ustvarjalnosti, vsak dan isto?« Moj odgovor je vedno večplasten, saj bi napačna intrerpretacija in vpeljava rutine lahko pomenila točno to.

? Če bi se npr. slikar odločil, da bo vsak dan dve uri posvetil ustvarjanju in naslikal vsak dan enako sliko, potem taka rutina res nima ustvarjalnega karakterja. V primeru, da bi delal na spoznavanju različnih tehnik in poskušal ustvarjati različne umetnine, bi pa to pomenilo zelo ustvarjalno dejavnost znotraj njegove dnevne rutine, ki je v našem primeru dvourno vsakodnevno slikanje.

Sami se lahko odločite, koliko dinamike bo vaši dnevni rutini. Stopite iz cone udobja in pojdite v službo po drugi poti, za kosilo skuhajte kaj novega, zvečer namesto gledanja televizije vzemite v roke knjigo! Razumete? Dinamični in ustvarjalni ste lahko kljub temu, da se vaše osnovne dejavnosti iz dneva v dan ponavljajo. ?♂️

Kaj pa otroci? Če vas zanima, ali bo vašemu otroku dnevni načrt z rutinirami aktivnostmi ubil ustvarjalnega duha, vam lahko povem, da je vse odvisno od nas, staršev. Starši smo v zgodnjem otrokovem obdobju odgovorni za to, kako bo potekal vsak dan našega otroka.

?‍♂️⛹️‍♂️⛷ Če ste npr. prišli do spoznanja, da vaš otrok dnevno potrebuje več gibanja, vpeljite v dnevno rutino gibanje. Samo od vas je odvisno, ali bo to vsak dan ponavljajoča se dejavnost in ali boste vanjo vpeljali raznolikost in ustvarjalnost. Potrudite se, da bo otrokova dejavnost gibanja vsak dan drugačna in vedno zanimiva. Pojdite na sprehod v mesto, v naravo, v hribe, v gozd, na različne zanimive kraje, vozite se s kolesom, rolerji, tecite, telovadite, na zabaven način se učite različnih gibalnih spretnosti, plešite itd.

Če se vam zazdi oz. se bojite, da ima vaš otrok preveč dejavnosti in da bo zaradi tega preveč utrujen, se najprej vprašajte, ali ste mogoče vi utrujeni in zato razmišljate enako o svojem otroku. To se namreč zelo pogosto dogaja.

Otroci imajo ogromno energije, so polni vprašanj in največkrat pripravljeni na akcijo, če jih le vanjo vpeljemo na zanimiv in zabaven način. Ni res?