Odgovorno starševstvo: Rutina daje otroku občutek varnosti, zbranosti in ga pomirja (avtor: Jerneja in Klemen Renko)

Kaj sploh je rutina? To so aktivnosti, ki si sledijo po nekem zaporednem, ustaljenem vzorcu. Mogoče je beseda obrabljena, a ima v obdobju odraščanja mnoge prednosti.

Rutina je namreč pomembna za vse otroke. Za take, ki nimajo težav v razvoju, in take, ki imajo zaradi določenih razlogov zaostanek v razvoju.

Ko pridejo starši k nama po nasvet, kako delati z otrokom doma, in ko začnemo s sodelovanjem, vedno dobijo NAČRT z aktivnostmi oz. stimulacijo na senzornem, gibalnem in intelektualnem področju ter na podočju prehrane in socializacije. Aktivnosti izvajajo potem sami doma, in sicer vsak dan, brez izjeme. Namreč če hočejo doseči cilje, ki jih postavimo znotraj načrta oz. razvojnega programa, jim morajo aktivnosti čim prej postati VSAKODNEVNA RUTINA.

Družine imajo večinoma nekatere rutine že vpeljane, na primer? jutranja rutina (bujenje, zajtrk, umivanje, oblačenje, obuvanje, potem pa torbo na rame in v šolo) ali ? večerna rutina (tuširanje ali kopanje v banji, skok v pižamo, ščetkanje zob, branje pravljice, poljubček za lahko noč, spanje).

Rutina otroka navaja na red in disciplino, daje mu občutek varnosti, zbranosti in ga pomirja. Otrok namreč tako točno ve, kaj ga čaka tisti dan oziroma kaj lahko pričakuje. To je pomirjujoče predvsem za tiste otroke, ki jih spremembe zmedejo, ki se slabo počutijo v novih prostorih in z ljudmi, ki jih ne poznajo, itd. Otrok preko rutine tudi spoznava, da je življenje predvidljivo, hkrati pa razvija občutek, da sam s polno odgovornostjo nadzira, kaj bo počel. Sčasoma začne vse početi sam, in sicer zaradi sebe in ne zgolj zato, da bi ugodil staršem, kar vpliva na njegovo samostojnost in boljšo samopodobo.?‍♂️

Vsekakor pa imamo mi kot starši tu nalogo, da smo dosledni. Če dnevne rutine spreminjamo, so otroci zmedeni. Dobro je, da si za to vzamemo čas in se veselimo z otrokom, ki se pred našimi očmi uči novih veščin in postaja iz dneva v dan bolj samostojen. Seveda izjemoma pride do situacije, ko rutine ne moremo izpeljati. Občasna opustitev rutine nas ne sme skrbeti, saj bo otrok brez težav z rutino nadaljeval, če smo ga že prej na to navadili.

V primeru, da bi starši otroka radi navadili na to, da bi tudi druge aktivnosti postale rutinske – na primer ponavljanje učne snovi ali gibalne aktivnosti ali vključevanje v gospodinjska opravila – je najbolj učinkovito, da mu vsak dan napišemo načrt in ga obesimo na vidno mesto v stanovanju. Ko je otrok že dovolj zrel, pa je najbolje, da ga v vsakodnevno načrtovanje vključimo in vsak večer z njim naredimo analizo, kako uspešni smo bili pri doseganju dnevnih ciljev.