Naše vrednote določajo, kako srečni smo

Kako postati uspešen? Kako zaslužiti veliko denarja? Kako biti srečen pri poslu? Kako biti srečen v zakonu? Kako doseži željeno telesno težo? In tako naprej … ?

Na spletu vsak dan naletimo na poplavo takih sloganov. Izgleda mamljivo. In simpl.

Zakaj za vraga pa nihče ne vpraša, za kaj vse smo se ob tem pripravljeni bojevati? Katere bolečine sprejeti? Čemu vsemu se odpovedati? ?

Prvo dejstvo: Vsi bi bili radi srečni.

Drugo dejstvo: Sreča terja napor.

Če si želim v ogledalu zagledati sebe z osupljivo postavo, bom prej morala prenesti marsikaj neprijetnega. Na primer, zaljubiti se v dnevno preštevanje kalorij in redno znojenje ob napornih telesnih treningih. Če si zadam cilj, da bom odprla svoje podjetje, ne morem mimo neprijazne birokracije, večurnih delovnikov, negotovosti in tveganj na poti. Če hočem imeti srečen zakon, se moram z možem pogovarjati, si zaupati, ga spoštovati.?Če hočem rezultat, pač moram sprejeti trud. In pri dirkanju proti cilju uživati, se veseliti, vztrajati.

Tretje dejstvo: Naše vrednote določajo, kako srečni smo.

Če želim na življenje gledati drugače, moram preprosto spremeniti svoja merila za presojanje uspeha ali neuspeha. Zavedam se, da mi nekateri ljudje težko verjamejo, da sem srečna. Da sem okej. No, da nisem na tleh. Ker, saj veste, imeti otroka s posebnimi potrebami je v očeh mnogih res tragedija. Ja, včasih je bilo težko, a ko se ozrem nazaj, se zavem, da so bili to moji najmočnejši trenutki, ki so me okrepili. In ko ljudem povem, da je prav ta otrok moje življenje oplemenitil, da zaradi njega lahko živim bolj dragoceno in radostno, odgovorijo, da z nečim pa se že moram potolažiti. Tudi prav.?

V resnici je tako: ljudje nas jezijo, sem in tja nam ne gre vse po načrtu in se včasih počutimo prav bedno. Vsega v življenju ne moremo nadzirati, vedno pa lahko nadziramo, kako si razložimo to, kar se nam dogaja, in tudi svoje odzive na dogajanje. Isti dogodek je za nekoga lahko dober ali slab, odvisno, po katerih merilih ga presojamo. Vrednote so povezane s postavljanjem prioriet. Neketeri si želijo popolne postave, nekateri vikenda na morju, drugi poslovnega uspeha.

Moja prioriteta so iskreni odnosi znotraj družine in s prijatelji. Zato se zavedam, da me posamezniki ne bodo nikoli razumeli. A ti posamezniki so ljudje, ki ne potujejo z mano tja, kamor si želim. Zato mi je kratkomalo vseeno, kaj si mislijo.

Tako preprosto je to. ?