Odgovorno starševstvo: Igra, igra, igra … (avtor: Jerneja in Klemen Renko)

O tem, kako pomembna je igra z otrokom, je veliko pisala Winsome Coutts, avtorica številnih člankov in knjig na temo osebnostne rasti. Po njenem mnenju je igra z otrokom odlična priložnost za spoznavanje otroka, za ustvarjanje trdnih vezi in zaupanja, poleg tega pa je koristna tudi za starše, saj jih razbremeni vsakdanjega stresa in skrbi.
Couttsova piše, da ima odnos z otrokom enake značilnosti kot vsi drugi odnosi, in se torej ohladi, če ga ne negujemo in če ga ne postavimo za prioritetnega. Poudarja razliko med tem, da se z otrokom igrate, in tem, da poskrbite, da se ima otrok s čim igrati.
“Če se zasačite pri tem, da si govorite: Joj, moj urnik je veliko prenatrpan, da bi imel čas za te stvari, nemudoma razmislite o tem, kako bi lahko spremenili svoj urnik. Konec koncev – kdo se bo čez dvajset let spominjal, da ste v torek zamudili v službo? Vaš otrok pa ne bo nikoli pozabil tistega torkovega jutra, ko ste se šli z njim rolat.”
In če povzamemo – skozi igro so možgani neprestano aktivni, otroci so sproščeni in neobremenjeni in je zato sprejemanje informacij optimalno. Otroci se skozi igro opremijo s pomembnimi življenjskimi veščinami, ki jih bodo potrebovali, ko odrastejo. Vse, kar je treba narediti, je:
– ustvariti stimulativno okolje,
– si za otroka vzeti čas in
– vzgajati z lastnim zgledom, saj nas otroci hitro preberejo; rešitev je, da sami živimo tako, kot njim pridigamo, da je najboljše.