Odgovorno starševstvo: Ko starši prevzamemo odgovornost nase … (avtor: Jerneja in Klemen Renko

Ko otrok zaostaja v razvoju, je ČAS njegov največji sovražnik. In takrat torej starši nimamo veliko časa, da bi skrbeli zase. To sva vedela oba z možem, zato sva takoj začela ukrepati.

Zavedala sva se, da je pomoč, ki jo ponuja zdravstveni sistem, veliko premalo. Enkrat na teden fizioterapija, enkrat na teden surdopedagog, sem in tja delovna terapija.

In v tistem trenutku je najboljša ideja prav ta, da s pozitivnimi sugestijami v glavi začnemo intenzivno energijo usmerjati v otroka in mu maksimalno pomagati. Potem NIMAMO VEČ ČASA, da bi razmišljali negativno ali da nas bi bilo strah.

Potrebno je poiskati informacije oz. način, kako lahko ukrepamo kot starši. Starši smo namreč tisti, ki smo z otrokom največ skupaj (oziroma vsaj tako bi moralo biti) in imamo od vseh ljudi na tem svetu največji motiv, da mu pomagamo, da bo napredoval in začel čim prej loviti svoje vrstnike.

Vsi vemo, da je v življenju pač tako, da se moramo za nek napredek, premik naprej pač potruditi. Zdrav otrok, ki npr. trenira atletiko petkrat na teden, najbrž na koncu doseže boljši rezultat, kot če ta isti otrok trenira le trikrat na teden. Se strinjate? Torej lahko tudi otrok s težavami v razvoju lahko veliko hitreje napreduje, če je stimuliran vsak dan, brez izjeme, in to v domačem, družinskem okolju. Zagotavljam vam, da to drži.

Ponavljam: VSAK OTROK POTREBUJE RED. OTROK S TEŽAVAMI V RAZVOJU PA POLEG TEGA NUJNO TUDI VSAKODNEVNO, NAČRTNO AKTIVNOST. Za to pa seveda dobrega motivatorja, animatorja, učitelja, mentorja. In če je naša največja prioriteta ta, da bo naš lastni otrok čim prej napredoval, smo vse to lahko mi. A za kakovostno in učinkovito vodenje potrebujemo veliko energije, kreativnosti, volje. Pravzaprav je najbolje, da čas, preživet z otrokom, razumemo kot ZABAVNO IGRO, ki je nikoli ne bomo pozabili. Otrok se tako z nami igra, ima vso pozornost, za katero bi tako ali dal vse na svetu, hkrati pa se uči in iz dneva v dan napreduje. Slednje pa je za nas gorivo, ki nam sproti daje nove ideje in moč, da ne omagamo in ne obupamo.

Zato svetujem:

Odgovornost za otrokov napredek prevzemite nase in se ne zanašajte na to, da bodo drugi strokovnjaki vse uredili.

Le-ti vam na tej poti lahko samo pomagajo in svetujejo, kajti vaš otrok potrebuje intenzivno vsakodnevno igrivo učenje z nekom, ki ga ima najraje na svetu.

In to ste brez dvoma VI, dragi starši.

Izogibajte se vseh, ki v vašega otroka ne verjamejo. Družite se le s tistimi, ki v njem vidijo potencial.

In našli jih boste, verjemite mi.